Blue light και γυαλιά οθόνης: όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

 

Το μπλε φως από τις οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών γίνεται ολοένα και περισσότερο σημαντικό θέμα. Η ψηφιακή μας ζωή αυξάνει δραστικά την εισροή φωτός HEV σε καθημερινή βάση: από τους υπολογιστές μας, τα smartphones, τα tablet, και τις τηλεοράσεις, πλέον είναι παντού. Είναι πραγματικά τόσο κακό;

Εδώ θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μπλε φως!

Τι είναι το μπλε φως ;

Το μπλε φως, επίσης γνωστό ως φως HEV (High Energy Visible light, δηλαδή το ορατό φως υψηλής ενέργειας) μπορεί να γίνει αντιληπτό από το ανθρώπινο μάτι. Αναφέρεται σε ένα τμήμα του φωτός που βρίσκεται στο ορατό φάσμα με μήκος κύματος περίπου 380 nm και 500 nm, το οποίο θεωρείται ότι έχει ένα από τα υψηλότερης ενέργειας και μικρότερα μήκη κύματος.

 

Ανάλογα με τη θέση του μήκους κύματος, το μπλε φως μπορεί να θεωρηθεί ως δυνητικά ωφέλιμο ή ως δυνητικά επιβλαβές.

Επομένως, όσο πιο κοντά βρίσκεται αυτό το είδος φωτός στο μήκος κύματος του μπλε-μωβ( αυτό που εκπέμπουν οι οθόνες δηλαδή), τόσο ισχυρότερη είναι η ενέργεια που εκπέμπει, καθιστώντας το πιο επιβλαβές.

Μελέτες δείχνουν ότι η υπερέκθεση στο μπλε φως(ιδίως στο μπλε-μωβ φως που εκπεμουν οι οθόνες ) μπορεί να έχει άμεση επίδραση στον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, που σχετίζεται με την ηλικία, ενώ τα μπλε-τυρκουάζ μήκη κύματος μπορεί επίσης να διαταράξουν τους κιρκάδιους ρυθμούς μας.

Το μπλε φως μπορεί να βρεθεί στο μήκος κύματος 380-500 nm, αλλά είναι μεταξύ του εύρους 415 nm έως 455 nm όπου θεωρείται ότι είναι το ισχυρότερο και δυνητικά το πιο επικίνδυνο.

Ποιο είναι το ορατό φάσμα;

Μια επιστημονική ανακάλυψη που αναφέρεται στα μήκη κύματος του φωτός που μπορούν να δουν τα ανθρώπινα μάτια, είναι ότι το μπλε φώς ανήκει σε ένα από αυτά. Τα μήκη κύματος στο ορατό φάσμα κυμαίνονται περίπου από 400 nm έως 700 nm και αντιπροσωπεύουν τα χρώματα που μπορούμε να διακρίνουμε. Εκτός αυτού του εύρους, τα ανθρώπινα μάτια δεν είναι σε θέση να δουν κανένα άλλο είδος φωτός, ακόμη και αν κάποιοι άλλοι οργανισμοί μπορούν.


Ποια είναι τα μήκη κύματος του ορατού φωτός;

Τα μήκη κύματος του ορατού φωτός αποτελούνται από 5 διαφορετικά χρώματα: 

  • Μπλε-μώβ φως: το μικρότερο μήκος κύματος που παράγει την υψηλότερη συχνότητα και ενέργεια βρίσκεται μεταξύ 380-500 nm
  • Πράσινο φως: βρίσκεται μεταξύ 500-570 nm
  • Κίτρινο φως: από 570 nm έως 590 nm
  • Πορτοκαλί φως: κυμαίνεται μεταξύ 590-620 nm
  • Κόκκινο φως: το μεγαλύτερο μήκος κύματος, το οποίο επομένως παράγει τη χαμηλότερη ενέργεια, βρίσκεται μεταξύ 620-700 nm. 

Όλοι αυτοί οι τύποι φωτός εκπέμπονται φυσικά, ωστόσο το μπλε φως το απορροφούμε και τεχνητά, κάτι το οποίο, σύμφωνα με μελέτες του Χάρβαρντ μπορεί να έχει και μια πιο σκοτεινή πλευρά.


Είναι το HEV(High Energy Visible Light) και το μπλε φως το ίδιο πράγμα;

Αν και μερικές φορές ταυτίζονται, το HEV αναφέρεται μόνο στο φως υψηλής ενέργειας που βρίσκεται στο ιώδες-μπλε μήκος κύματος (380-500 nm). Το μπλε φως, από την άλλη πλευρά, αναφέρεται τόσο στο φυσικό όσο και στο τεχνητό μπλε φως που μπορεί να βρεθεί στην καθημερινή μας ζωή μέσα στο ευρύτερο φάσμα του μπλε φωτός.

Ποιές συσκευές εκπέμπουν μπλε φως ;

Περιβαλλόμαστε συνεχώς από μπλε φως και, όπως ίσως έχετε καταλάβει, η κύρια φυσική πηγή του είναι ο ήλιος.

Γνωρίζατε ότι ο λόγος που βλέπουμε μπλε τον ουρανό είναι επειδή το μπλε φως διασκορπίζεται περισσότερο από άλλους τύπους φωτός;

Όταν το ηλιακό φως φτάνει στην ατμόσφαιρα της Γης, τα αέρια και τα σωματίδια που βρίσκονται στον αέρα διασκορπίζουν όλους τους τύπους φωτός προς όλες τις κατευθύνσεις. Το μπλε φως ταξιδεύει γρηγορότερα από τα άλλα φώτα, και όταν προσκρούει στα μόρια του αέρα, τα μάτια μας βλέπουν τον ουρανό μπλε.

Το μπλε φως συναντάται και τεχνητά από τις ψηφιακές μας συσκευές. Το μπλε φως LED, είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους είμαστε υπερεκτεθειμένοι στο μπλε φως.

Σκεφτείτε πόσες ώρες περνάμε κάθε μέρα μπροστά από οθόνες: smartphones, υπολογιστές, tablet και τηλεοράσεις είναι κάποιες από τις κύριες.

Ενώ το φυσικό μπλε φως μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις πάνω μας, το υπερβολικό τεχνητό αυτό φως μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική μας υγεία, ιδίως τα μάτια μας.


Πως το μπλε φως επηρεάζει τα μάτια μας;

Όπως γνωρίζουμε ήδη, δεν έχουν όλα αυτά τα χρώματα του φωτός την ίδια επίδραση πάνω μας. Για παράδειγμα, το ιώδες φως μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο αν το γυμνό δέρμα μας εκτεθεί υπερβολικά σε αυτό, και ομοίως, η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ματιών μας.

Το υπερβολικό μπλε φως μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία, κάνωντας μας να υποφέρουμε από την "ψηφιακή"
καταπόνηση των ματιών, γνωστή και ως σύνδρομο όρασης υπολογιστή (ή CVS, δηλαδή Computer Vision Syndrome).

Ποιες είναι οι επιπτώσεις από την υπερέκθεση στο μπλε φως;

Τα κύρια προειδοποιητικά σημάδια ότι μπορεί να υποφέρουμε από υπερβολική έκθεση στο μπλε φως είναι:

  • Καταπονημένα μάτια και ξηροφθαλμία
  • Πονοκέφαλοι και ημικρανίες
  • Πόνος στην πλάτη και στον αυχένα
  • Διαταραχή του ύπνου
  • Πνευματική κόπωση

Συνήθειες, όπως το να περνάμε ώρα μπροστά από οθόνες βραδινές ώρες, ο κακός φωτισμός στο περιβάλλον εργασίας στον υπολογιστή και η καθημερινή ενασχόληση με ψηφιακές συσκευές πολλές ώρες, τείνουν να αυξάνουν τις πιθανότητες να υποφέρουμε από "ψηφιακή" καταπόνηση των ματιών.

Επηρεάζει η υπερέκθεση στο μπλε φως, τους κύκλους του ύπνου;

Σύμφωνα με έρευνες, η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως, ειδικά τη νύχτα, μειώνει την έκκριση μελατονίνης, μιας σημαντικής ορμόνης που βοηθά το σώμα μας να χαλαρώσει, επηρεάζοντας έτσι τον κύκλο ύπνου μας και τους κιρκαδιανούς ρυθμούς μας (το εσωτερικό μας ρολόι).


Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την υπερέκθεση στο μπλε φως;

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την υπερέκθεση στο μπλε φως είναι να χρησιμοποιείτε γυαλιά μπλε φωτός.

Οι φακοί των γυαλιών είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να προστατεύουν τα μάτια μας από τις βλαβερές συνέπειες της υπερβολικής έκθεσης στο φως HEV.

Τα γυαλιά μπλε φωτός της EyeDoCare είναι κατασκευασμένα από υψηλής ποιότητας οργανικούς φακούς CR-39 που μπλοκάρουν αποτελεσματικά το μπλε φωτός.

Είναι κομψά, άνετα και ανθεκτικά. Ξεκουράστε τα μάτια σας, μειώστε τις ημικρανίες και απολαύστε έναν πιο ποιοτικό ύπνο!

Μην χάνετε άλλο χρόνο να προστατεύσετε τα μάτια σας! Διαλέξτε ένα από τα ειδικά σχεδιασμένα γυαλιά μας και θα σας το στείλουμε εντός 24 ωρών. Δείτε εδώ τα σχέδια μας.


Πηγές

NCBI

Harvard

Nasa