Γιατί το Blue Light επηρεάζει τον ύπνο;

Αυτή τη στιγμή διαβάζετε αυτό το άρθρο από μια συσκευή που διαχέει blue light, (και το οποίο γράφτηκε σε μια άλλη συσκευή που εκπέμπει μπλε φως). Το μπλε φως πλέον βρίσκεται παντού γύρω μας σε κάθε στιγμή της καθημερινότητας μας. Πριν όμως μπουν στις ζωές μας αυτές οι πηγές τεχνητού μπλε φωτός (από οθόνες υπολογιστή και συσκευές κινητών μέχρι τηλεοράσεις και τάμπλετ), η μοναδική πηγή μπλε φωτός ήταν φυσική και προερχόταν από το φως του ήλιου.

 

Φυσικό Μπλε Φως

Φυσικό Μπλε Φως

Το βιολογικό ρολόι είναι ουσιαστικά ένα εσωτερικό ρολόι του οργανισμού που βοηθήσει το σώμα να προσδιορίσει τον χρόνο με φυσικό τρόπο. Αυτό λέγεται και κιρκάδιος ρυθμός και αποτελείται περίπου από 24 ώρες.

Το φως του ηλίου είναι ένας καθοριστικός παράγοντας που ρυθμίζει το βιολογικό μας ρολόι. Συγκεκριμένα όταν ο οργανισμός μας εκτίθεται στο φυσικό φως του ήλιου, λαμβάνει την εντολή ότι πρέπει να είναι ενεργός. Το νευρικό μας σύστημα, δίνει την εντολή στον οργανισμό μας να αποτρέψει την επίφυση που βρίσκεται στον εγκέφαλο μας από το να παράγει την ορμόνη της μελατονίνης - μια βασική ορμόνη που προκαλεί τον ύπνο. Η αδενοσίνη, ακόμη μια χημική ουσία που προκαλεί τον ύπνο, περιορίζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η ορμόνη αυτή είναι υπεύθυνη για το έλεγχο της αφύπνισης από τον εγκέφαλο. Οι δύο ορμόνες αυτές, με την πάροδο της ημέρας και καθώς ο ήλιος αρχίζει να ανατέλει, επηρεάζονται, με τα επίπεδα της μελατονίνης και την αδενοσίνης να αυξάνονται. Αυτό ουσιαστικά δίνει το σήμα στον οργανισμό μας ότι θα πρέπει να μειώσει τους ρυθμούς του και τον προετοιμάζει για την φάση της ξεκούρασης και του ύπνου φέρνοντας μια υπνηλία στον οργανισμό.

 

Blue Light From Computer

Τεχνητό Μπλε Φως

Όπως γίνεται κατανοητό, το φυσικό μπλε φως που προέρχεται από τον ήλιο παίζει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του κιρκάρδιου ρυθμού.

Με την έντονη παρουσία τον ψηφιακών συσκευών στην ζωή μας όμως, η έκθεση μας στο μπλε φως πλέον συνεχίζεται πολύ μετά την δύση του ηλίου. Από την εργασίας μας μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή, στην τηλεόραση που θα περάσουμε χρόνο την νύχτα μέχρι το κινητό μας που έχει γίνει μια κακή συνήθεια πριν τον ύπνο. Τη νύχτα, το μπλε φως απορρυθμίζει το βιολογικό ρολόι του σώματος και το ρυθμό του κιρκάδιου ρυθμού. Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να διαχωρίσει εάν το φως πρέρχεται από φυσική ή τεχνητή πηγή. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι βασικές ορμόνες που ευθύνονται για την σωστή ποιότητα του (μελατονίνη και αδενοσίνη) να παραμένουν χαμηλά και η ποιότητα του ύπνου να φθίνει. 

Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη χειρότερα η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να ευθύνεται για την πρόκληση καρκίνου, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και παχυσαρκίας. Για περισσότερες ενδείξης από τις επιπτώσεις του blue light, υπάρχει εκτενέστερο άρθο μας για τα σημάδια υπερέκθεσης στο μπλε φως

Sleep Well

Προστατεύοντας την ποιότητα του ύπνου μας

Η καλύτερη λύση προκειμένου να καταφέρουμε να διατηρήσουμε τις ορμόνες αυτές σε φυσιολογικά επίπεδα, είναι η αποχή από οποιαδήποτε συσκευή εκπέμπει κύματα μπλε φωτός (όπως για παράδειγμα η τηλεόραση, οι υπολογιστές και τα κινητά) τουλάχιστον 3 ώρες πριν κοιμηθούμε. Είναι μία συνήθεια η οποία ίσως να απαντάς δύσκολη, ωστόσο τα αποτελέσματα της θα είναι ευεργετικά στην ποιότητα του ύπνου.

 

Για να είμαστε ρεαλιστές όμως, πολλές φορές δεν μπορούμε να εκμηδενίσουμε την έκθεση μας σε ψηφιακές συσκευές ούτε να τις βγάλουμε εντελώς από την καθημερινότητα μας. Δεν θα έπρεπε να το κάνουμε άλλωστε, καθώς τα ωφέλη τους στην ζωή μας με την σωστή χρήση είναι πολλά. Όπως σε κάθε τι όμως, εάν δεν εξασφαλιστεί η σωστή χρήση του, μαζί με τα ωφέλη θα ακολουθήσουν και κίνδυνοι.

Η ποιότητα του ύπνου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα της ζωής μας και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να την παραμελήσουμε. Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν για να τον εξασφαλίσουμε, είναι ότι οι απαραίτητες ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την ποιότητα του, θα παραμείνουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Οι ψηφιακές συσκευές μπήκαν στην ζωή μας για να μείνουν. Η προστασία των ματιών μας από την έκθεση στο blue light τις βραδινές ώρες που αυτό δεν θα έπρεπε να γίνεται, είναι απαραίτητη.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος με εγγυημένα αποτελέσματα είναι η χρήση γυαλιών με φίλτρο blue light. Με μοντέρνο σχεδιασμό και ελαφρύ σκελετό για μεγαλύτερη άνεση και ευκολία στην χρήση, τα γυαλιά Blue Light της EyeDoCare είναι ο ιδανικός σύμμαχος. Οι φακοί αυτοί, φιλτράρουν έως και το 80% από την ακτινοβολία του μπλε φωτός, συμβάλλοντας σημαντικά στην διατήρηση των απαραίτητων ορμονών σε φυσιολογικά επίπεδα.

Εκατοντάδες ικανοποιημένοι χρήστες με πραγματικά αποτελέσματα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία μας. Διαλέξτε το σχέδιο από την συλλογή γυαλιών blue light. Με αυθημερόν αποστολή και δυνατότητα δωρεάν επιστροφής και αποζημίωσης των χρημάτων σας, η EyeDoCare φροντίζει για την προστασία της υγείας σας δραστικά.

Γυαλιά Blue Light για υπολογιστή

Δείτε την συλλογή μας εδώ