Ξηροφθαλμία: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης.

Είναι πλέον γνωστό ότι ζούμε σε μια έντονα ψηφιακή εποχή κάτι το οποίο επηρεάζει καθημερινά τα μάτια μας περισσοτερο από ότι παλαιότερα! Από τους υπολογιστές στην δουλειά, μέχρι την τηλεόραση στο σπίτι και το κινητό στην καθημερινότητα μας. Οι ώρες που αφιερώνουμε μπροστά από οθόνες αυξάνονται συνεχώς και μαζί τους και το ποσοστό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν συμπτώματα ξηροφθαλμίας. Μπορεί να αναρωτιέστε τι σχέση έχει το ένα με το άλλο, ωστόσο σχετίζονται άμεσα. Τι είναι λοιπόν η ξηροφθαλμία;

Ξηροθαλμια απο δουλεια σε υπολογιστη

 

Τι είναι η ξηροφθαλμία;

Η ξηροφθαλμία, γνωστή και ως σύνδρομο ξηρού ματιού, είναι μια κατάσταση που προκύπτει όταν τα μάτια δεν παράγουν αρκετά δάκρυα για να παραμείνουν επαρκώς ενυδατωμένα. Τα δάκρυα διαδραματίζουν έναν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των ματιών και στην παροχή σαφούς όρασης. Κάθε φορά που ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας, τα δάκρυα διαδίδονται στην επιφάνεια των ματιών, εξασφαλίζοντας λίπανση, μείωση των μικροβίων και απομάκρυνση των σκόνης και άλλων σωματιδίων. 

Στο επίκεντρο της λειτουργίας των δακρύων βρίσκεται η δακρυγόνος αδένας, η οποία παράγει τα βασικά δάκρυα. Αυτά τα δάκρυα αποτελούνται από τρία στρώματα: λιπαρά, υδατικά και μουκοειδή. Κάθε στρώμα έχει τη δική του σημασία. Το λιπαρό στρώμα, που παράγεται από τις μειβομιακές αδένες των βλεφάρων, εμποδίζει την εξάτμιση των δακρύων. Το υδατικό στρώμα, που παράγεται από τις δακρυγόνους αδένες, καθαρίζει τα μάτια και απομακρύνει τα σωματίδια. Το μουκοειδές στρώμα, που παράγεται από τα κύτταρα του προσωπικού επιθηλίου, βοηθά τα δάκρυα να κολλήσουν στην επιφάνεια του ματιού.

Όταν ένα ή περισσότερα από αυτά τα στρώματα διαταράσσονται, τα δάκρυα μπορεί να μην παράγονται σωστά, οδηγώντας σε ξηροφθαλμία. Επιπλέον, η αυξημένη χρήση οθονών υπολογιστών, τηλεοράσεων, κινητών τηλεφώνων και άλλων ψηφιακών συσκευών έχει συνδεθεί με την αύξηση της προσβολής από ξηροφθαλμία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν κοιτάμε οθόνες για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τείνουμε να αναβοσβήνουμε λιγότερο, μειώνοντας την παραγωγή δακρύων.

Επιπλέον, η έκθεση στο μπλε φως που εκπέμπουν αυτές οι συσκευές μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω ερεθισμό στα μάτια. Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως μπορεί να προκαλέσει οξεία ξηροφθαλμία και άλλες οφθαλμικές διαταραχές. Αυτό γίνεται διότι λόγω του blue light που εκπέμπουν οι οθόνες από smartphones υπολογιστές και τηλεοράσεις δεν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας όσο συχνά θα έπρεπε με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστά η διαδικασία της παραγωγής των δακρύων που περιγράφεται παραπάνω. 

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ξηροφθαλμία δεν είναι απλώς μια ενόχληση, αλλά μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου ανάλογα με την αιτία και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η έγκαιρη διάγνωση, η πρόληψη και η κατάλληλη θεραπεία είναι κρίσιμης σημασίας για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

 

Αίτια ξηροφθαλμίας

Η ξηροφθαλμία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την ανεπαρκή ενυδάτωση της επιφάνειας του ματιού, προκαλώντας ερεθισμό, καύσο και αίσθηση ξένου σώματος. Ας εξετάσουμε τα κύρια αίτια που προκαλούν αυτή την κατάσταση: 

Ανεπαρκής Παραγωγή Δακρύων: 

Με την πάροδο του χρόνου, οι δακρυφόροι αδένες μπορεί να μην παράγουν αρκετά δάκρυα ή τα δάκρυα που παράγονται μπορεί να μην είναι της κατάλληλης σύνθεσης. Αυτό είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο στις γυναίκες, κυρίως λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Ατμοσφαιρικές Συνθήκες: 

Οι συνθήκες όπως η ξηρασία, οι υψηλές θερμοκρασίες, ο αέρας από τα κλιματιστικά, καθώς και η έκθεση σε καπνό, μπορούν να μειώσουν την ενυδάτωση των ματιών. Σε περιοχές με υψηλή υγρασία, τα μάτια μπορεί να εκτεθούν σε συνεχή εξάτμιση, προκαλώντας ξηρότητα.

Χρήση Φαρμάκων: 

Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν πως ορισμένα φάρμακα έχουν ως παρενέργεια την ξηροφθαλμία. Αυτό περιλαμβάνει αντιισταμινικά, αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά και ορισμένα φάρμακα για τη θεραπεία της ακμής.

Ιατρικές Καταστάσεις: 

Καταστάσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η σύνδρομο Sjögren, η διαβητική νευροπάθεια και οι θυρεοειδικές διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν ξηροφθαλμία. Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα των δακρυφόρων αδένων να παράγουν δάκρυα όπως έδειξε και έρευνα που πραγματοποιήθηκε.

Χειρουργικές Επεμβάσεις: 

Επεμβάσεις όπως η LASIK μπορούν να προκαλέσουν προσωρινή ξηροφθαλμία λόγω της παρεμβολής στους δακρυφόρους αδένες.

Έκθεση στο Μπλε Φως από Οθόνες: 

 Η συνεχής χρήση υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία λόγω της μειωμένης συχνότητας που βλεφαρίζουμε. Σύμφωνα με μια έρευνα, το μπλε φως που εκπέμπουν αυτές οι συσκευές μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου, την κόπωση των ματιών και την ξηρότητα.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν οφθαλμίατρο εάν αντιμετωπίζετε συνεχείς συμπτώματα ξηροφθαλμίας για να λάβετε την κατάλληλη φροντίδα και θεραπεία.

Συμπτώματα ξηροφθαλμίας

Η ξηροφθαλμία είναι πάθηση των οφθαλμών που οφείλεται στην κακή ποιότητα και ποσότητα δακρύων που επαλείφουν το κερατοειδή με αποτέλεσμα την ανεπαρκή του λίπανση. Η καταπόνηση των ματιών από την πολύωρη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών που εκπέμπουν κύματα μπλε φωτός (blue light) είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που επιβαρύνουν την πάθηση αυτή. 

Όταν επικεντρώνεστε σε μια οπτικά έντονη εργασία, όπως η συνεχής εστίαση σε μια οθόνη υπολογιστή ή άλλων ψηφιακών συσκευών,οι ακτινωτοί μύες και οι εξοφθάλμιοι μύες καταπονούνται (το λεγόμενο eyestrain). Αυτό προκαλεί ενόχληση ή πόνο στους βολβούς των ματιών. Χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν την ύπαρξη της είναι τα εξής: 


Κνησμός και Ερεθισμός: 

Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο κνησμός και ο ερεθισμός των ματιών. Τα μάτια μπορεί να αισθάνονται σαν να έχουν ξένο σώμα μέσα τους. Αυτό το συμπτώμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό, καθώς προκαλεί μια συνεχή αίσθηση ενόχλησης.

Κόκκινα Μάτια: 

Τα μάτια μπορεί να γίνουν κόκκινα και φλεγμονώδη, καθώς η επιφάνεια του ματιού είναι ερεθισμένη. Η μειωμένη παραγωγή δακρύων μπορεί να προκαλέσει τριβή μεταξύ της επιφάνειας του ματιού και των βλεφάρων, προκαλώντας ερυθρότητα.

Φωτοφοβία: 

Πολλοί ασθενείς αναφέρουν αυξημένη ευαισθησία στο φως. Η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών για παρατεταμένες ώρες μπορεί να εντείνει αυτή την ευαισθησία, καθώς τα μάτια γίνονται πιο ευαισθητοποιημένα στις αλλαγές φωτεινότητας.

Θολή Όραση: 

Η ξηρότητα μπορεί να επηρεάσει την οξύτητα της όρασης, καθιστώντας την θολή ή ασαφή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στην εστίαση και στην ανάγνωση κειμένων.

Ενοχλητική Αίσθηση: 

Μερικοί αναφέρουν μια αίσθηση "άμμου" στα μάτια, ή σαν να έχουν κάτι μέσα στο μάτι. Αυτή η αίσθηση μπορεί να ενταθεί μετά από μακροχρόνια έκθεση σε οθόνες.

Δυσκολία στην Οδήγηση Τη Νύχτα: 

Η ξηρότητα μπορεί να καταστήσει δύσκολη την οδήγηση τη νύχτα λόγω της αντανάκλασης των φώτων. Η συνεχής χρήση ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη νυχτερινή όραση.

Είναι σημαντικό να κατανοούμε τη σημασία της πρόληψης και της προστασίας των ματιών μας. Η χρήση ειδικών γυαλιών ή φίλτρων για τις οθόνες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έκθεσης στο φως και στην πρόληψη των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας.

Τρόποι αντιμετώπισης ξηροφθαλμίας

Η ξηροφθαλμία είναι μια κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως σε καθημερινή βάση. Η αυξανόμενη χρήση ψηφιακών συσκευών, η έκθεση σε οθόνες για πολλές ώρες καθημερινά, καθώς και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, έχουν συμβάλει στην αύξηση της προβολής αυτής της κατάστασης. Ευτυχώς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης της ξηροφθαλμίας που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Ακολουθούν οι κυριότεροι τρόποι αντιμετώπισης:

Περιορίστε την έκθεση σε ψηφιακές συσκευές

Κάποιες φορές ίσως να μπορούμε να μειώσουμε τις ώρες της ημέρας που περνάμε μπροστά από το κινητό, την τηλεόραση και τον υπολογιστή μας. Ωστόσο σπανίως μπορούμε να τις εκμηδενίσουμε, καθώς οι ανάγκες της καθημερινότητας είναι τέτοιες που είμαστε υποχρωμένοι να χρησιμοποιήσουμε αρκετές από τις παραπάνω συσκευές. Προσπαθήστε να περιορίσετε τις φορές που κοιτάτε άσκοπα κάθε ηλεκτρονική συσκευή, όσο αυτό είναι εφικτό σαν ένα προσωπικό "στοίχημα"! 

Κάντε ένα διάλλειμα

Τα τακτικά διαλλείματα ανά περίπου μια ώρα από το blue light που εκπέμπουν οι οθόνες, προκειμένου το μάτι μας να εστιάσει στο φυσικό φως είναι μια αποτελεσματική λύση.  Διαλλέιματα των δέκα λεπτών (με πλήρη αποχή από οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή ώστε να ξεκουραστούν σωστά οι οφθαλμοί), θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας μακροχρόνια. 

Φροντίστε για τον κατάλληλο φωτισμό 

Ο σωστός φωτισμός του χώρου εργασίας μας είναι ένας ακόμη πολύ καθοριστικός παράγοντας για την σωστή πρόληψη της υγείας των ματιών μας. Είναι πολύ σημαντικό να φτάνει αρκετός φυσικός φωτισμός στον εργασιακό σας χώρο και να μην υπάρχει τρεμόπαιγμα στο φως(ακόμη και σε μικρό βαθμό που δεν γίνεται αντιληπτό) καθώς μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και ημικρανίες. 

 

 

Ακτινοβολία blue light από κινητό.

 

Αφήστε το κινητό στην άκρη πριν κοιμηθείτε

Μια ακόμη "κακή" συνήθεια που όλοι μας έχουμε σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό είναι να αφιερώνουμε χρόνο στα κινητά μας πριν πέσουμε για ύπνο. Μπορεί να ακούγεται αθώο, ωστόσο το μπλε φως που εκπέμπει η οθόνη, ερεθίζει τα μάτια, προκαλώντας πονοκέφαλο και θολή όραση. Ειδικά το βράδυ, όταν σβήνουμε όλα τα φώτα στο δωμάτιο με το smartphone να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα μάτια μας η επιβάρυνση είναι ακόμα πιο έντονη. Είναι επομένως αυτονόητο, ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση στο blue light του κινητού μας μέσα στο βαθύ σκοτάδι, όσο και εάν αυτό αποτελεί καθημερινά έναν μεγάλο πειρασμό αλλά μια βλαβερή συνήθεια. 

Πολλές φορές, οι παραπάνω τρόποι αντιμετώπισης των συμπτωμάτων για την ξηροφθαλμία μπορεί να μην είναι απολύτως εφικτοί. Είτε για τους δικούς μας προσωπικούς λόγους είτε λόγω των έντονων ρυθμών της καθημερινότητας μας. Ωστόσο υπάρχει μια λύση που είναι εύκολη και αποτελεσματική τόσο για την αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της ξηροφθαλμίας αλλά και για την πρόληψη αυτής.

Μπλε φως (blue light) και ξηροφθαλμία

Το μπλε φως(blue light) είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τα μάτια όπως αναφέραμε και παραπάνω. Η ξηροφθαλμία έιναι μια από τις πολλές συνέπειες που έχει η υπερέκθεση σε αυτό. Με τις ανάγκες της εποχής να έχουν εξελιχθεί, τα ειδικά σχεδιασμένα γυαλιά με φακούς που φιλτράρουν το μπλε φως είναι μια οικονομική και αποτελεσματική λύση που ο καθένας από εμας οφείλει να λάβει υπόψιν σοβαρά.

 

 

Στην EyeDoCare, αποτελεί σκοπό μας να διασφαλίζουμε την ξεκούραστη και ασφαλή χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών που έχουν αποκτήσει ενεργό ρόλο στην ζωή μας. Τα blue light γυαλιά μας, θα αποτελέσουν σύμμαχο στην πρόληψη της υγείας των ματιών σας τόσο για την ξηροφθαλμία αλλά και για συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, θολή όραση ακόμη και διαταραχές του ύπνου (και όμως το μπλε φώς επηρεάζει ακόμη και τον ύπνο μας!) 

Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε μοντέρνα σχέδια από γυαλιά Blue Light για να διαλέξετε αυτό που ταιριάζει στην δική σας αισθητική. Με την πιστοποίηση CE από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ομάδα μας είναι δίπλα σας για να φροντίσει την πρόληψη της υγείας των ματιών. Εκατοντάδες ικανοποιημένοι χρήστες, είναι η καλύτερη εγγύηση για τα αποτελέσματα του προϊόντος μας. 

 

Με δυνατότητα αυθημερόν αποστολής στον χώρο σας και παροχή δωρεάν αντικατάστασης, η EyeDoCare σας υπόσχετε αισθητά αποτελέσματα σε μια μόλις εβδομάδα χρήσης. Εσείς ακόμη το σκέφτεστε;